En Stifinder-fortælling

Rene N. Pedersen er tidl. Managing Director i DEIF Electrical (Shanghai) og har arbejdet i Kina i mere end 11 år. De sidste 6 år har han været direktør - og siden 2013 siddet i bestyrelse for Danish Marine & Offshore Group China, som er en del af organisationen Danish Export Association. Rene blev stifinder i 2017, og i dette interview fortæller han om sine oplevelser med Stifinderprogrammet.

"Siden jeg var en ung mand i 20’erne, har jeg altid søgt at presse og udfordre mig selv – både fysisk, psykisk, mentalt og intellektuelt, og i det ligger også, at jeg aldrig giver op; at jeg bliver ved, til jeg er færdig. 

I mange år har jeg betragtet ledelsesmæssige udfordringer som et bevis for, at jeg skulle læse mere ledelsesteori. Udfordringen ved ledelse er bare, at man aldrig rigtigt bliver færdig med at lære -  selv når bøgerne slipper op - og at en leders opgave mest af alt er at få sig selv og andre til at levere det bedst mulige resultat - med alle de menneskelige faktorer, som spiller ind. 

På trods af bøgerne og udfordringerne, så går det en dag op for mig, at jeg ikke kan holde den flyvehøjde, som jeg ønsker, med de teoretiske og praktiske ledelsesværktøjer, som jeg har til rådighed. Den erkendelse får mig til tænke tilbage på et møde, som jeg havde med Lasse Zäll for nogle år tilbage - og jeg beslutter, at nu er tiden inde til at tage et nyt skridt i min personlige og ledelsesmæssige udvikling. Sådan går det til, at jeg i september 2016 starter på Stifinderprogrammets Modul 1.

På det tidspunkt bor jeg i Kina, men jeg vælger at flyve til Danmark i god tid, da jeg gerne vil forberede mig på lederkurset. I den forbindelse bruger jeg en hel del tid på at prøve gætte, hvad der venter mig. 

Allerede på kursets første dag fornemmer jeg, at Stifinderprogrammet er unikt. Det virker næsten som om, at hver deltager får deres eget individuelt tilpassede lederkursus, hvilket selvfølgelig ikke helt er tilfældet: Alle følger den samme plan, men hver deltager får deres helt eget personligt udbytte, og hver især får lov til at arbejde i det tempo, som passer dem bedst.

Lasse, Christer og resten af stifinder-teamet formår at skabe et rum, hvor flow på en helt fantastisk måde bare virker. Her er plads til fordybelse, tid til refleksion og samtidig er det en seriøs arbejdslejr, hvor alle medbringer en arbejdsrelateret udfordring, som de under forløbet hver især udarbejder en proaktiv handlingsplan for, hvordan de skal tackle. Desuden får man på Modul 1 en masse ready-to-use værktøjer, som er simple at bruge og ukomplicerede at implementere, når man kommer tilbage. 

Da det første modul er færdigt, står det klart for mig, at Stifinderprogrammet er meget anderledes end de ledelseskurser, som jeg tidligere har deltaget i, og jeg kommer hjem med et let sind og store forventninger til det næste modul.

modul 2 får jeg indsigt i kunsten at opbygge et high performance team - ikke kun i teorien, men også i praksis. Hensigten er, at de erfaringer, som du her gør dig, skal kunne overføres direkte til din dagligdag som leder. Modul 2 er opbygget som en virksomhedssimulator, hvor tiden til at løse opgaverne er knap, og man må derfor prioritere, hvad der er vigtigst - og nøgleordet her er VI. Vi kan kun opnå de bedste resultater, hvis vi arbejder sammen. På Modul 2 ser man i høj grad, hvor vigtigt det er at skabe commitment og bringe de forskellige personligheder og kompetencer i spil, som findes i ens team, og selvom jeg altid har vidst dette, så kan jeg godt genkende situationer fra mit arbejds- og privatliv, hvor der ikke var enighed om, hvad ambitionerne eller målene var, og hvor det var mine ambitioner frem for teamets ambitioner, der formede processen og resultaterne. Den læring, jeg tager med mig videre fra Modul 2, er evnen til at øge min modstandsdygtighed over for stress og til at yde mit bedste, når der er brug for det.

modul 3 bliver ens grænser flyttet på et mentalt niveau - hvis man ellers tør give slip og sænke paraderne. På dette modul arbejder du igen med forandring, og du afdækker de psykiske og mentale begrænsninger, som du sætter for dig selv. Det er ikke let at sætte ord på dette modul - det er min overbevisning, at læringen på Modul 3 er meget individuel - men en ting står klart: Alle deltagerne på Modul 3, som jeg deltog i, var overvældede. Det samme var jeg selv. Modul 3 var en stærk oplevelse, som har startet en rejse og gjort, at jeg har truffet nogle vigtige beslutninger i livet - både som leder og privatperson.

Det bedste ved Stifinderprogrammet er, at når man afslutter Modul 3, så har man fået så meget med sig, at man kan fortsætte rejsen selv. Stifinderprogrammet har givet mig den ekstra flyvehøjde, jeg søgte, samt selvindsigt og mod til at være mig selv som leder og privatperson. Stifinderprogrammet har givet mig respekt for balance og fokus på at være tilstede i det, som jeg foretager mig i nuet. 

Som min hustru udtrykte det: ”Hvordan kan et 3 ugers lederkursus have så stor effekt…?”. Der er kun en måde at finde ud af det på: "Prøv det selv!”

Du kan downloade brochuren Stifindereffekten som PDF her. 

Se videoer med Stifindere her.