MICHÈLE GUNDSTRUP, TIDL. SENIOR MANAGEMENT CONSULTANT I NNE PHARMAPLAN

 

Jeg blev Stifinder i 1998, og det kom mig til gode, da jeg i 2000 blev ansat i den rådgivende ingeniørvirksomhed NNE Pharmaplan. Virksomheden designer og bygger produktionsanlæg til biotech- og pharmaindustrien og var på det tidspunkt i den indledende fase af at gøre sig uafhængig af moderfirmaet Novo Nordisk og konkurrencedygtig på lige vilkår med resten af markedet. En af visionerne dengang var, at man i løbet af 5 år skulle kunne reducere projekt-eksekveringstiden til 1/3.   

En vanvittig opgave og starten på noget større
Vi fik som mål at bygge en nøglefærdig medicinalfabrik på 18 måneder – et projekt der på det tidspunkt almindeligvis tog ca. 34-38 måneder. Vi havde ingen idé om, hvordan vi skulle klare det, da vi fik opgaven. Men vi vidste, at det ikke kunne gøres ved blot at justere lidt hist og her – alt skulle nytænkes. På den måde, var det en dobbeltopgave, for vi skulle udvikle metoderne til at gennemføre og styre projektet, mens vi gennemførte selve projektet med at designe og bygge fabrikken. 

Vi brød alting op for at effektivisere. Jeg fik ansvar for bl.a. at bygge teams, det rette mindset og klare kommunikationen, og dér brugte jeg den tankegang og de værktøjer, jeg har med mig fra Stifinder. For mig handler det især om at skabe rollemodeller, arbejde med teams og være klar på målet, inden man går i gang med noget som helst. Enden blev, at vi klarede det på 18 måneder, for vi var fast besluttede på at vise, at det kunne lade sig gøre at gøre det anderledes, end vi havde gjort tidligere.  

Det projekt blev starten på den rejse vi i NNE Pharmaplan har taget om måden at køre projekter på – og bl.a. nå vores mål om at kunne bygge nøglefærdige pharma-fabrikker på 12 måneder.

Gør målet personligt
For mig er noget af det vigtigste, jeg har taget med fra Stifinderprogrammet at sætte mig personlige mål. På de fleste arbejdspladser får den enkelte typisk målet udstukket andetsteds fra – f.eks. fra kunder eller fra ledelsen – og de mål ser jeg som ”mine basismål”. Det er det, vi skal levere – end of discussion! 

Men for at få energien frem hos mig, finde passionen, få drivet og det proaktive i spil, finde det som er det interessante for mig og mit team, så skal jeg ind og sætte ”det lille ekstra” i målet proaktivt. Dét, som Stifindere kalder ”113% mål”.  

Vil du have folk til at outperforme, er det vigtigt at gøre målet nærværende for den enkelte og nuancere det med forståelse for, at folk motiveres af helt forskellige ting. Hos NNE Pharmaplan sætter vi f.eks. individuelle forretningsmål og udviklingsmål for det kommende år – og da de skal være objektivt målbare, står de som en række tal i vores systemer. Men for mig er tal kun midler eller indikatorer uden kraft. De tænder i sig selv ikke noget hos mig. Personligt omsætter jeg de tal til noget, jeg synes er interessant, og som kan motivere mig. Og det er dét, man skal have fat i! 

Man skal turde at træde uden for normerne

Jeg fik Stifindertankerne yderligere under huden, da Lasse Zäll tilbød mig en stilling som seniorcoach, og jeg arbejdede hos Stifinder i et år med Stifinderprogrammet og udviklingsopgaver for en række virksomheder. Men da NNE Pharmaplan etablerede en enhed, der skulle udvikle projektledelsesarbejdet – det arbejde jeg selv havde påbegyndt – kom jeg tilbage. Nu sidder jeg i Global Consulting og kører bl.a. forløbet ’Beyond Project Leadership’, der kan betegnes som en ”lillebror” til Stifinderprogrammet, men gearet til at bruge Stifindertankerne i projektmiljøer. Og så hjælper jeg vores kunder med alverdens projekter; f.eks. ledelsen af større forandringsprocesser, design og facillitering af strategiseminarer, effektivisering af deres projektopstart eller optimering af deres måde at køre projekter på.  

Det er min erfaring, at mange er drevet af angsten for at fejle, mere end af lysten til at vinde – og når de gør noget, er det med både livrem og seler. Spørg i stedet dig selv, ”hvad er det værste, der kan ske? – og hvor sandsynligt er det, at det værste sker??”  

Som Stifinderleder går du forrest og er modig – og måske lidt dumdristig. Du tilsidesætter i hvert fald, hvad andre må mene om det, og hvad du kan risikere. Selvfølgelig kan jeg bedre tillade mig at ”dumme mig” nu end for 10 år siden, fordi jeg har bevist nogle ting. Men er man ung eller uerfaren, skal man turde kaste sig ud i det – ellers er der andre, der maser sig forbi og gør det. Det har været en del af mit succesmønster, kan jeg se nu.  

Jeg synes, vi som erfarne ledere har en pligt til at gå forrest og være rollemodeller f.eks. ved at vise, at ikke alt skal gøres på en bestemt måde i firmaet, for at man er ”accepteret” og gør det ”rigtigt”. For du kommer jo ikke foran, hvis du altid går i andres fodspor …

Du kan downloade brochuren Stifindereffekten som PDF her. 

Se videoer med Stifindere her.