Sine Klitgaard Møller
Design Director, LEGO Company

Jeg har været tiltrukket af Stifinder, siden jeg hørte om forløbet første gang - også selvom det dengang ikke stod mig klart, hvad Stifinderprogrammet gik ud på.

Der en del ledere i LEGO, der har været igennem Stifindeprogrammet, og det kan mærkes i dele af organisationen: High performance team-tankegangen bliver anvendt, og jeg kan mærke at de kolleger, som er blevet Stifindere har en dybde, balance og en helt særlig ”go get them” attitude. Min tidligere leder er også Stifinder, og han har altid omtalt Stifinderprogrammet med stolthed i stemmen, så det var ikke svært at få lov at videreuddanne mig ad den vej.

Jeg valgte den internationale udgave af Stifinderprogrammet, da mit team er internationalt. Her mødte jeg deltagere fra flere forskellige lande og organisationer. Rammerne, programmet og hele setuppet på modul 1 er virkelig godt skruet sammen, så jeg var hooked fra den første dag. Jeg havde besluttet mig for at arbejde med en særdeles krævende udfordring, og i løbet af ugen fik jeg sat jeg sat et mål og lavet en plan, som jeg efter modul 1 præsenterede for min chef. Vi talte nu samme sprog, og da jeg er designer, havde jeg tegnet hele forløbet, og jeg kunne derfor meget nemt visualisere, hvordan jeg skulle nå mit mål, og det samme kunne min chef.

KUNSTEN AT OPBYGGE ET HIGH PERFORMANCE TEAM
Nogle måneder efter modul 1 var jeg på modul 2. Det var januar, det var bidende koldt, og der lå is på fjorden. Alligevel er det ikke kulden, som jeg husker. Det, der står klarest, er high performance team-følelsen, som jeg oplevede for første gang i mit liv. Jeg havde hørt om denne fra mine kollegaer, og på modul 1 arbejdede vi også med konceptet - men på modul 2 skete det: Mit team arbejdede sammen på en måde, jeg aldrig før havde oplevet. Tro mig, vi oplevede også det modsatte, der var tider, hvor det hele var knap så “high”, langt mere “crash and burn”, og hvor vi blev konfronteret med vores styrker og svagheder, så det ikke var til at misforstå. Men da vi stod dér på modul 2, med hænderne over hovedet og virkelig havde leveret og nået vores mål, var der ingen tvivl om, at vi havde fået opbygget et high performance team. Det var en vild følelse.

Jeg husker stadig stoltheden og glæden over, at jeg havde været tro mod mig selv hele vejen igennem modul 2. Jeg havde vist mit sande jeg. Vi havde arbejdet sammen i mit team på en måde, som kun kan lade sig gøre, når man kender hinandens styrker og svagheder, og man derfor kan komplimentere hinanden og blive et team - et high performance team. Jeg oplever, at det kan være svært at vise sit sande jeg i nogle organisationer, og at blive respekteret for det. Sommetider kan det virke mere naturligt at træde varsomt og kun vise dele af sig selv i sin hverdag på jobbet.

På modul 2 befandt vi os i et trygt miljø, hvor vi kunne afprøve, det som virkede for os - og det som ikke fungerede. Her fik vi for alvor indsigt i kunsten at opbygge et high performance team - ikke i teorien, men i praksis - og de erfaringer, jeg fik på modul 2, har jeg overført direkte til min dagligdag som leder.

AT SE SIG SELV TYDELIGERE END NOGENSINDE FØR
Modul 3 var også en stærk oplevelse. Jeg husker, at jeg på den sidste dag tænkte, at nu havde jeg nået målet: Nu var jeg endelig blevet Stifinder. Da jeg kom hjem, gik det op for mig, at det hele på mange måder først starter, når modul 3 slutter. I mine øjne er det først dér, at du har hele pakken, og for alvor kan begynde at bruge det, som du har lært.

Da jeg kom tilbage tog mine kollegaer og jeg på en miniudgave af Stifinderprogrammet, som jeg havde skruet sammen. Jeg havde blod på tanden, og jeg ville gerne lære fra mig, og heldigvis var mit team også nysgerrige efter at lære noget af det, som jeg var kommet hjem med. Med få øvelser, samarbejde og sammenhold gik vi på kort tid fra at være en samling mennesker, der arbejder med design, til at være et kreativt bureau, der er fleksible, løfter i flok og kan overtage hinandens opgaver. Vi har øvet og været ærlige, især i forhold til vores individuelle svagheder og styrker, og på den måde er vi kommet meget tættere på hinanden.

Når jeg tænker tilbage på mit forløb, så er det tydeligt, at Stifinderprogrammet har løftet mig til et nyt niveau som leder. Jeg ser mig selv tydeligere end nogensinde før, og jeg har fået et sæt værktøjer, som jeg har brugt til at flytte et team fra at være godt til at være ‘outstanding’.

Lederuddannelsen Stifinderprogrammet er ikke en MBA. Det handler langt mere om teamledelse og personlig ledelse, og det sætter sig i kroppen. Jeg bruger stifindertankegangen hver dag på den ene eller den anden måde. Vi har taget dele fra forløbet til os i min afdeling i LEGO, og i min hverdag bruger jeg stifinderværktøjer til at coache mine kollegaer til at blive bedre - ikke mindst bedre til at tro på deres intuition som designere og til at turde være ærlige over for dem selv og deres kollegaer.

"JEG ER IKKE BANGE FOR AT VÆRE SÅRBAR..."
Stifinderprogrammet handler om at være sig selv og stole på, at det hele er godt nok, og at man har de ressourcer, der skal til for at lykkes med sin udfordring. På Stifinderprogrammet har jeg været igennem et lederforløb, men det har lige så meget været personlig udvikling. Stifinderprogrammet har givet mig tid til fordybelse og ro til at arbejde med mig selv, og den ro får man ikke på andre lederkurser.

Det er nu godt to år siden, at jeg afsluttede modul 3, og jeg kan stadig holde fast i mine stifindertanker, og de aftaler jeg lavede med mig selv. Der er dele af Stifinderprogrammet, som jeg aldrig glemmer. Især ærligheden. Jeg er ikke bange for at være sårbar på jobbet, for jeg ved, at det kan flytte mit team til nye højder. Når jeg er ærlig, så tør mine kollegaer også at være det, og på den måde behøver vi ikke at gemme os bag en facade og tvivle på, om vi er gode nok.

Du kan downloade brochuren Stifindereffekten som PDF her. 

Se videoer med Stifindere her.